Dohányipar
A RENDSZER ELŐNYEI
A vízpára nedvesítés nélkül növeli a levegő relatív páratartalmát.
A beszerelés standard áram- és vízellátást igényel.
- Megakadályozza a levelek kiszáradását.
- A dohánylevelek nem veszítenek rugalmasságukból és könnyebb és gyorsabb lesz a feldolgozás
- A levélgerinc száraz és törékeny marad
- A levelek nem morzsolódnak, ami csökkenti a veszteséget és növeli a profitot
- Csökken a papír helytelen bekerülése a cigarettagyártó gépekbe
- Könnyen kezelhető és karbantartható alacsony energiarendszerek
- Egységes páratartalom nedvesítés nélkül
- Egyszerű és megbízható relatív páratartalom szabályzás
- Könnyű és előregyártott elemekből történő összeszerelés kicsi és nagy raktárházakban
Más iparágakhoz hasonlóan a dohányfeldolgozó ipar is jelentős környezetvédelmi előnyökre tehet szert a Fixnet Cooling párásító rendszerrel.
Nagyon fontos, hogy a dohánylevelek a betakarítás után a termék segítségével járulékos értékekhez jutnak; bár nagyon sok probléma adódik a betakarítás, a pácolás, tárolás és csomagolás közben, ami a végtermék minőségének romlását és gazdasági veszteséget jelent.
A Fixnet Cooling párásító egységeket tartalmazó dohány-párásító rendszereket elektronikus párásító egységek és időzítők vezérlik digitális páratartalom-érzékelők segítségével, melyek fenntartják az optimális és homogén páraszintet és biztosítják a jobb vízfelhasználást, a hatékonyabb relatív páratartalom-szabályzást és a füstölt dohánylevelek optimális nedvességtartalmát, ami a végtermékek minőségének javulását és a termelés hatékonyságát eredményezi.
Nincs szükség gázüzemű gőzgenerátorokra, kompresszorokra vagy párologtató hűtő pad-ekre. A rendszer felszerelése csupán elektromos áramot és hálózati vízellátást igényel.
A 55% és 75% között levő helyes relatív páratartalom szint jobb termékminőséget eredményez minimális hulladékképződés mellett, valamint a kezelés és túlpárásítás okozta kockázatok csökkentésével növeli a hasznot.
A hagyományos párásító rendszerekkel nem lehet homogén páratartalmat biztosítani. Többször megállpítást nyert, hogy a párásítás nem volt megfelelő, mert a pajtában található egyetlen párásító csupán korlátozott területet tudott lefedni, így a páratartalom egyenetlen volt, és a közelben levő termékeknek magas páratartalmat biztosított, míg a távolabbiakra nem volt hatással.
A PÁRATARTALOM ÉS A DOHÁNY
A víz a dohánylevek fontos alkotóeleme. Az 55-75%-os relatív páratartalommal és 4-6 órás munkavégzéssel könnyen biztosítható a dohánylevelek 16%-os nedvességtartalma.
A DOHÁNYFELDOGOZÁS ÉS PÁRATARTALOM
A legtöbb közönséges dohányfeldogozási fázishoz 55% és 75% közötti relatív páratartalom szükséges 20 és 25◦C közötti hőmérsékleten. A tároláshoz javasolt relatív páratartalom 24◦C mellett 70-75%. Lásd ASHARE táblázatokat az egyéb dohányfeldolgozó fázisokhoz. Néhány órán belül a dohány páratartalma és hőmérséklete megváltozik, ezért megbízható páratartalom szabályzásra van szükség. A dohánylevelek, a vágott dohány és a papír nedvszívó anyagok, túl száraz levegőn elveszítik nedvességtartalmukat, és gyorsan megromlanak, ha a páratartalom túl magas.
CIGARETTA GYÁRTÁS
A dohány és a papír nedvszívó anyagok, túl száraz levegőn elveszítik nedvességtartalmukat. A száraz levegő rontja a dohány tulajdonságait, zsugorodást, törékenységet, repedezést és súlyveszteséget okoz. A megfelelő páratartalommal elkerülhető, hogy a dohány kihulljon a cigarettából és a papír helytelenül kerüljön a cigaretta gyártó gépbe.