Borászat
ELŐNYÖK
- A borospince nagyobb általános hozama
- A levegő relatív nedvességtartalmának állandó értéken tartása
- A fahordók kiszáradásának megelőzése
- A bor természetes párolgásának megakadályozása
- A hordók feltöltéséhez szükséges emberi munka költségének csökkentése
- A megfelelő hőmérséklet fenntartása
- A párásító rendszer más megoldásokhoz viszonyított gazdaságossága
BOROSPINCÉK
A párásító rendszer nagy haszonnal alkalmazható a borospincékben azáltal, hogy biztosítja a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat.
A borospincékben az év egyes szakaiban nem éri el a levegő nedvességtartalma a megfelelő szintet, és ez komoly problémákat okozhat. Az alacsony páratartalom miatt a hordókból a bor párolog, ez minőségromlással és pénzveszteséggel jár. Jelentős munka a hordók kötelező utántöltése is. A száraz levegőben a fahordók deszkái kiszáradhatnak, ami szintén minőségi és mennyiségi problémákhoz vezethet.
Mindezen problémákat azonban természetes és gazdaságos módon oldja meg a párásítórendszer, azáltal, hogy szabályozza a borospincében a levegő nedvességtartalmát, és fenntartja az állandó hőmérsékletet. A rendszer a speciális fúvókákon kijuttatott vizet 5-10 mikron átmérőjű vízcseppecskékre porlasztja, melyeket azonnal elnyel a levegő, anélkül, hogy nedvesség jelenne meg bármilyen felszínen. Az eredmények figyelemre méltóak: a hordók tovább használhatók, a fa megőrzi a minőségét, és megszűnik a bor természetes párolgása. A megtakarítás olyan jelentős lehet, hogy a rendszer ára már néhány hónapon belül megtérül.
TELJESKÖRŰ VEZÉRLÉS
Páratartalom mérő, termosztát és időzítő teszi a rendszert minden elemében elektronikusan szabályozhatóvá. A külső időjárási viszonyoktól függetlenül a pince klímája állandó értéken tartható.
A barrique hordókat huzattól és fénytől védett helyen kell tárolni, az optimális nedvességtartalom 65 és 85% között mozog. 65% alatt nagy a veszély, hogy a hordók kiszáradnak, 85% felett azonban gombák és penész telepedhetnek meg rajtuk. A 80-85%-os páratartalomnál a bor párolgásából eredő veszteség jelentősen csökken.
Minden borásznak szüksége van a párásító rendszerre, aki maximális eredményt szeretne elérni a fahordóban érlelt prémium minőségű boraiból, mind minőség, mind mennyiség szempontjából.
ALACSONY KÖLTSÉGEK
A borospincékben történő felhasználást illetően a párásító rendszerek legfontosabb tulajdonságai az alacsony működtetési költségek az egyéb klímarendszerekkel szemben, az alacsony energiafelhasználás, az egyszerű és gyors telepítés, és a minimális karbantartás.