Frissentartás
ELŐNYÖK
A dehidratáció megakadályozása
A termékek súlyveszteségének csökkentése
Hosszabb ideig megőrzött frissesség
A hőmérséklet természetes csökkenése
Egyes gyümölcsöknél az érési folyamat elősegítése
Szagok terjedésének megakadályozása
ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS, HAL, HÚS, SAJT
A párásítással optimális szinten tarthatjuk a levegő nedvességtartalmát, és ezzel megakadályozhatjuk, hogy az élelmiszerek veszítsenek a nedvességtartalmukból, kiszáradjanak, és így tovább megőrzik a frissességüket.
A zöldségek és gyümölcsök nagyrészt vízből állnak. Ha alacsony nedvességtartalmú helyiségben tároljuk, elpárolog belőlük a víz. Ha azonban párásítással visszaállítjuk a levegő optimális nedvességtartalmát, megállíthatjuk a dehidratációs folyamatot. Emellett a párásító rendszer csökkenti a helyiség hőmérsékletét, és hűti a pultokra kitett árut.
A halak szintén hamar elvesztik a frissességüket a dehidratáció következtében السكس, mivel tömegük 70%-át víz alkotja. A halpult párásításának további előnye, hogy megakadályozza a szag továbbterjedését a környezetben.
Egyes húsfélék, felvágottak és sajtok esetén is fontos a dehidratáció megelőzése az érlelési folyamat közben, a párásítással természetes módon helyreállítható a megfelelő mikroklíma. A párásító rendszer egyszerűen beszerelhető a hűtőhelységbe, és automatikus vezérlés tartja állandó értéken a levegő páratartalmát.
FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK
Zöldségboltok / Élelmiszer áruházak zöldséges pultjai
Húsboltok / Élelmiszer áruházak húspultjai
Halpiac
Hűtőhelyiségek
Érlelőkamrák és hajtatóházak
Gyümölcs és zöldség nagykereskedelmi raktárak
Halászhajók és betakarító gépek
A párásító berendezések érdekes alkalmazási területe, amikor közvetlenül a betakarítást végző gépekhez telepítik, így már rögvest a betakarítástól kezdődően lassítható a dehidratációs folyamat.
A gyümölcs és zöldségáruk vízveszteségből adódó súlycsökkenése 95%-kal csökkenthető.
HOGYAN MŰKÖDIK?
A párásító rendszer rendszeresen, 10-15 percenként 1-5 másodpercig mikroszkopikus méretű vízcseppecskékből álló vízködöt szór közvetlenül az árura, mely azonnal elpárolog, anélkül, hogy lecsapódna, és nedvesítené az árut. Ugyanakkor hűti és nedvesíti a környezetet, és ezzel meggátolja a zöldségek fonnyadását, megtartja a súlyukat és frissességüket.